Luvassa on pitkä tilitys Tammisaaren tilanteesta, mutta kerrottakoon jo tähän alkuun, että mielenosoitus synnytysosaston puolesta järjestetään ke 7.10. klo 17 Helsingissä. Kulkue lähtee Rautatientorilta klo 17.00 ja suuntaa Eduskuntatalolle. Tulkaa mukaan puolustamaan Suomen synnyttäjälähtöisen kulttuurin edelläkävijää!

Todettakoon myös, että aion kyllä jatkossa blogata muustakin, mutta aika on todella kortilla ja Tammisaari tällä hetkellä prioriteettilistalla kovin korkealla.

Viime kirjoituksessa mainitsemani työryhmäraportin julkaisemisen jälkeen on tapahtunut paljon. Kun raportissa ei yksiselitteisesti todettu, että Tammisaaren synnytysosastolla synnyttäminen on muita HUS:n synnytysosastoja vaarallisempaa tai että osaston sulkemisella saavutettaisiin huomattavia säästöjä, ylilääkäri Jari Petäjä päätti tehdä oman yhden miehen selvityksensä, jossa Tammisaaren vaarallisuus osoitetaan. Selvitys sisältää selonteon synnytystoimintojen järjestelytarpeesta vuosina 2009-2015 sekä kannanoton synnytystoiminnan turvallisesta järjestelystä. Selvitys löytyy osoitteesta http://asiakirjat.hus.fi/djulkaisu/kokous/KOKOUS-798-2-Liite-1.PDF. Selvityksessä tuodaan esille, ettei Tammisaaren ja Porvoon päivystyskäytäntö (päivystäjät päivystävät sairaalan yhteydessä olevassa asunnossa tai sairaalan välittömässä läheisyydessa) vastaa Valviran vaatimuksia ja että Lohja ei täytä Käypä hoito -suosituksen vaatimuksia, koska sieltä puuttuu lastenlääkäripäivystys. Lisäksi raportissa listataan tarkoitushakuisesti perusteita Tammisaaren sulkemiseksi. Lopputuloksena selvityksessä Petäjä suosittelee Tammisaaren synnytysosaston sulkemista mahdollisimman pian, Porvoon päivystyskäytännön asianmukaistamista ja lastenlääkäripäivystyksen järjestämistä Lohjalle.   

Osoitteessa http://www.fimnet.fi/venylen/gillet/martti%20hirn.html löytyy dosentti Martti Hirnin erittäin hyvä kommentti Petäjän selvitykseen. Se kiteyttää selvityksen olennaiset ongelmat.

HUS:n johto perustelee Tammisaaren turvattomuutta tällä hetkellä sillä, että Tammisaari on HUS:n kauimpana sijaitseva synnäri ja sieltä on pisin matka (44 km pidempi kuin Lohjalta) Lastenklinikalle, jos vauva tarvitsee nopeasti tehohoitoa siellä. Toinen perustelu on päivystyskäytännöt; ylilääkäreiden näkemyksen mukaan jokaisella synnytysosastolla päivystäjien tulee päivystää sairaalan sisällä, eikä kuten Tammisaaressa (ja myös Porvoossa) sairaalan yhteydessä olevassa asunnossa tai sen välittömässä läheisyydessä olevassa kodissaan (kuten T:saaren ylilääkäri, joka on kotoaan osastolla kolmessa minuutissa kutsun saapumisesta). Nk. etupäivystyksen järjestäminen on toki myös taloudellinen kysymys, mutta ennen muuta henkilöresurssikysymys: eteläisessä Suomessa ei ole riittävästi erikoislääkäreitä, jotta etupäivystys voitaisiin toteuttaa kaikilla seitsemällä synnytysosastolla. Jos etupäivystys halutaan ottaa käyttöön, on yksi synnytysosasto suljettava.

Perusteeksi sille, miksi suljettava synnytysosasto on juuri Tammisaari, on esitetty juuri tuo matkan ja nk. takapäivystyksen aiheuttama riski. Petäjä ja Tuominen vetivät lanseerasivat lehdistötilaisuudessa Petäjän raportin lisäksi onnistuneesti "kuolleet vauvat" -kortin. Tämän kortin avulla on helppo mitätöidä baby friendly -sertifikaatin, synnyttäjälähtöisyyden, lääkkeettömän kivunlievityksen yms. merkitys. Sillä, että Tammisaaressa on tilastollisesti HUS:n pienistä synnytysosastoista  alhaisin vastasyntyneiden kuolleisuus, ei HUS:n johdon näkemyksen mukaan ole riskiä arvioitaessa mitään merkitystä.

Sen sijaan sille, miksi suljettava osasto ei Tammisaaren sijasta ole Lohjan synnytysosasto, HUS:n johto on esittänyt seuraavia perusteita:

1) Lohjalla on enemmän synnytyksiä. Ero on kuitenkin marginaalinen, vuonna 2008 Tammisaaressa 652 synnytystä verrattuna Lohjan 678:aan.
2) Lohjan alueen väestö ja synnyttäjien määrä kasvaa Länsi-Uudenmaan aluetta nopeammin. Ennusteen mukaan vuodesta 2007 vuoteen 2020 Lohjan alueen väkimäärä lisääntyy 13%, kun samaan aikaan Länsi-Uudenmaan alueen väkimäärä lisääntyy 6%. Lohjan väestönkasvusta on huomioitava se, että Lohjan palvelualueelta jo nykyisellään 26% synnyttäjistä synnyttää muualla kuin Lohjalla, Tammisaaressa vastaava luku on 6% (nämä lähes poikkeuksetta riskisynnyttäjiä, jotka ohjataan Naistenklinikalle). Lohjan sairaalaan tulevien synnyttäjien määrä ei erittäin todennäköisesti tule jatkossakaan kasvamaan samaa tahtia kuin alueen väestö. Sen sijaan suunnitteilla oleva EU-direktiivien mukainen laki synnyttäjän vapaasta valinnanmahdollisuudesta koko maassa tulee kaikella todennäköisyydellä lisäämään ulkopaikkakuntalaisten synnytyksiä Tammisaaressa. Turun alueelta on vain 20 km pidempi matka Tammisaareen kuin Helsingistä, josta nykyisellään Tammisaareen synnyttämään lähtee reilut 50 synnyttäjää vuosittain.

Lohjan lakkauttamisesta ei tällä erää ole keskusteltu lainkaan, mutta nämä perusteet on nostettu esiin ilmeisesti juuri siksi, ettei kukaan keksisikään esittää Lohjan lakkauttamista Tammisaaren sijasta. Lohjahan sijaitsee erittäin lähellä Jorvin synnytysosastoa ja lisäksi Lohjalta puuttuu vielä toistaiseksi lastenlääkäripäivystys, eikä se täten täytä Käypä hoito - suosituksen vaatimuksia turvallisesta synnytyksestä. Oman säväyksensä tähän keskusteluun tuo Ylen parin päivän takainen uutinen siitä, että Lohjan sairaalan johtaja on nimitetty NKL:n, Kätilöopiston ja Jorvin synnytysten johtoon: http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=168750. Haiskahtaa ja pahasti. Hyvä veli -verkosto tuntuu jälleen osoittavan voimansa.

Keväällä HUS:n johto käytti perusteena taloudellisia säästöjä ja nyt, kun ne on osoitettu perusteettomiksi, esiin on vedetty kuolleet vauvat -kortti, jolla vasta-argumentit on helppo hiljentää.

Sulkemisesityksen ajoitus on järjetön ottaen huomioon, että koko Naistenklinikka on menossa remonttiin 2012 ja noin 6000 synnytystä vuodessa joudutaan siirtämään HUS:n muille synnytysosastoille. Lisätilaa HUS:n sisällä suunnitellaan parhaillaan tehtävän siten, että Kätilöopiston Haikaranpesä muutetaan synnytyssaleiksi.

Aikamoiselta ajojahdilta vaikuttaa. Liekö syynä päästä Tammisaaresta eroon ennenkuin tuo uusi synnyttäjän vapaan valinnan mahdollistava laki tulee voimaan ja Tammisaaren synnyttäjien määrä räjähtää kasvuun?

HUS:n johto on tuonut näkemyksensä selvästi esille. Onneksi he eivät asiasta päätä. He kuitenkin valmistelevat päätöksen haluamallaan tavalla HUS:n hallitukselle, jonka käsissä Tammisaaren synnytysosaston tulevaisuus on. Hallitus tekee päätöksen ma 12.10. ja pahalta näyttää. On tärkeää saattaa hallituksen tietoisuuteen, ettei johdon näkemys ole koko totuus asiassa. Tule mukaan kertomaan se ensi keskiviikon mielenosoituksessa! Hallitus on kutsuttu paikalle, samoin kuin kaikki suuret mediat.

Mielenosoituksen järjestää Facebookissa perustettu "Bevara Ekenäs BB" -ryhmä, http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=40995631004&ref=ts,johon kuuluu jo yli 4000 henkilöä. Mielenosoitus järjestetään Helsingissä keskiviikkona 7. lokakuuta klo 17.00 alkaen.

Kokoonnumme Rautatientorilla 7.10. klo 17.00 ja marssimme eduskuntatalolle, jossa puhuvat sekä paikalle kutsutut henkilöt että mielenosoittajat.

Länsi-Uudeltamaalta tuleville osallistujille järjestetään bussikuljetus. Ilmoittautumiset bussikuljetukseen voi lähettää osoitteeseen [email protected], josta saa myös lisätietoja.