Tammisaaren synnytysosaston lähtölaskenta on taas käynnissä. Viime keväänä sulkemissuunnitelmat nousivat jälleen tapetille ja HUSin johtajaylilääkäri Juha Tuominen asetti työryhmän selvittämään synnytysten järjestämistä sairaanhoitopiirissä ja erityisesti sitä, minkälaisia seuraamuksia Tammisaaren synnytysosaston sulkemisesta olisi. Tuomisen tavoitteena oli saada mustaa valkoisella siitä, että Tammisaaren sulkemisesta saataisiin merkittäviä säästöjä ja että Tammisaaren synnytykset voidaan hoitaa ongelmitta muissa sairaanhoitopiirin sairaaloissa. Tuominen toi jo ennen raportin julkaisemista useaan otteeseen esille oman näkemyksensä Tammisaaren tarpeettomuudesta.

Työryhmäraportti julkaistiin elokuun loppupuolella. Lyhykäisyydessään siinä todetaan, että Tammisaaren synnytykset voidaan ilman lisäresursseja hoitaa muualla, synnytyskulttuureissa ei HUSin synnytyssairaaloiden välillä ole eroja (!!) ja ettei myöskään synnytysturvallisuudessa ole eroja (lukuunottamatta sitä, että Lohjalla ei ole lastenlääkäripäivystystä, eikä se täten täytä Käypä hoito -suosituksen vaatimuksia). Raportissa kuitenkin todetaan, ettei Tammisaaren sulkemisella saavutettaisi niin suuria säästöjä kuin on oletettu ja että ruotsinkielisten palvelut tulevat kaikella todennäköisyydellä heikkenemään merkittävästi. Tällä hetkellä ruotsinkieliset synnyttäjät ovat keskimäärin tyytyväisiä saamaansa hoitoon ainoastaan Tammisaaressa ja Porvoossa. Ainoaksi selväksi säästöksi raportissa todetaan päivystyskorvausten loppuminen, yhteensä 225 000 euroa. Ironista kyllä, Tammisaareen tulevat venäläiset synnyttäjät maksavat synnytyksistään vuositasolla kutakuinkin saman summan. Jos siis päivystyskuluista päästäisiinkin, menetettäisiin myös saman verran tuloja.

Raportin julkaisemisen jälkeen työryhmän tammisaarelaisjäsenet, ylilääkäri Helena Hieta-Heikurainen, ylilääkäri Markku Turpeinen ja osastonhoitaja Agneta Westerlund toimittivat eriävän mielipiteensä työryhmäraportista. Heidän mukaansa raportissa ei ole huomioitu kaikkia siirtyviä toimintoja (kuten 2000 äitiyspoliklinikkakäyntiä ja 800 lastentautien hoitojaksoa vuositasolla) ja niistä syntyviä kustannuksia muissa sairaaloissa ja synnytystoiminnan kuluihin on laskettu sellaisiakin kulueriä, jotka eivät siihen kuulu. Heidän näkemyksiään tai eriäviä mielipiteitä ei ole pöytäkirjoihin tai raporttiin hyväksytty. Kirjelmässä kerrotaan tämän vuoden tammi-kesäkuun aikana 30 lapsen syntyneen 1,5 tunnin sisällä Tammisaaren sairaalaan saapumisesta. Näistä huomattava osa, ellei jokainen, olisi syntynyt ambulanssissa, jos Tammisaaren sairaala olisi jo suljettu. Tämä lienee sitä lisääntyvää turvallisuutta.

HUSin johto esittelee asian hallitukselle tulevana maanantaina, 21.9. Tänään varmistui se, mikä jo odotettavissa olikin: Tammisaaren synnytysosasto esitetään lakkautettavaksi. Hesari tietää kertoa, että perusteena on talous ja syntyvien lasten turvallisuus. Vaikuttaa siis siltä, että perustelut pysyvät ennallaan, vaikkei niille raportista vahvistusta saatukaan. Pikemminkin päinvastoin.

HUSin hallitus siis käsittelee asiaa 21.9. ja lopullinen päätös tehdään 12.10. olevassa kokouksessa. Vielä on siis aikaa vaikuttaa! Jos koet asian tärkeäksi, kerro se HUSin hallituksen jäsenille. Heidän sähköpostiosoitteensa löytyvät osoitteesta http://bb.uplink.fi/?page=317. Oma kirjeeni lähtee tuota pikaa.