HUS on selvästikin päättänyt saattaa aktiivisynnytyksestä vouhkaavat hörhöt ruotuun. Tammisaaren pikaista alasajoa kaavailevat pomot ovat päättäneet ajaa myös Kätilöopiston Haikaranpesän toiminnot alas ensi vuodesta alkaen.

Jälkimmäiseen syynä on Naistenklinikan tuleva remontti. Sen ajaksi tarvitaan lisätilaa muutenkin ruuhkaisissa pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloissa ja mikäpä olisi sen näppärämpi tapa lisätilaa saada kuin muuttaa Haikaranpesä normaaleiksi synnytyssaleiksi ja vähentää perhehuoneiden määrää entisestään.

Veikkaanpa, että Haikaranpesän palauttaminen remontin jälkeen ennalleen saattaa jäädä tekemättä. Jos Tammisaaren synnytysosasto suljetaan, kolkuttelee pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloiden ovia vuosittain 600 uutta synnyttäjää. Haikaranpesän tiloihin tehtävät uudet synnytyssalit ovat siinä vaiheessa niin kovassa käytössä, ettei niistä yksinkertaisesti voida enää luopua.

Tammisaari on ensimmäinen (1996) ja yksi Suomen harvoista WHO:n ja UNICEFin Baby-Friendly Hospital Initiative -ohjelman sertifikaatin saaneista synnytyssairaaloista. Tammisaaren lisäksi sertifikaatin on Suomessa saanut kolme muuta synnytyssairaalaa (Keski-Suomen keskussairaala 1997, Vammalan aluesairaala 1999 ja Salon seudun sairaala 2003). Haikaranpesäkin sertifikaatin varmasti saisi, mutta se on osa Kätilöopiston sairaalaa, joka taas ei sertifikaatin kriteereitä täytä. Vertailun vuoksi Ruotsissa ja Norjassa sertifikaatin ovat saaneet lähestulkoon kaikki synnytyssairaalat ja esim. Kiinassa yli 6000 synnytyssairaalaa.

HUSin johtajaylilääkäri Juha Tuomisen mukaan Tammisaaren synnytystoiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tahtoisinpa nähdä sen synnytyssairaalan, jossa vauvat syntyvät setelitukko pienessä kourassaan. Ihan riittävästi olen jo nähnyt ja kuullut siitä, mitä yliruuhkaisissa suurissa sairaaloissa synnyttäminen saa pahimmillaan aikaan.

Mielenosoitus Tammisaaren synnytysosaston säilyttämiseksi järjestetään maanantaina 25.5. klo 17.00 Helsingissä eduskuntatalon portailla. http://bb.uplink.fi/?page=188