Jos synnytys itsessäänkin on jännittävä tapahtuma, lisäjännitystä synnytykseen ja siihen valmistautumiseen kiistämättä tuo Tehyn uhkaava työtaistelu. En tosin siitä(kään) ole jaksanut niin kovin olla huolissani. Olenpahan vain ajatellut, että täytyy äitiyslomalla perehtyä tavanomaista paremmin synnytyksen kulkuun, jotta olen/-mme mahdollisimman hyvin perillä siitä, miten homman tulisi mennä siltä varalta, ettei kätilöä ole joka hetki saatavilla. Ja eihän sitä vielä tiedä, toteutuvatko joukkoirtisanoutumiset ja jos toteutuvatkin, kuinka kauan tilanne jatkuu. Voi hyvinkin olla, että hoitajat ja kätilöt ovat jo palanneet töihin siinä vaiheessa, kun me vasta pääsemme tositoimiin. Onni onnettomuudessa on myös, ettei Tammisaaren synnytysosasto ole ensimmäisenä suljettavien listalla.

Kieltämättä silti tuntuu siltä, että tässä voi vähän kylmiltään joutua synnyttämään. Perhevalmennusten synnytysosioista ei siinä mielessä ollut juurikaan iloa, että kovin hyvin olisin perillä synnytyksen kulusta. Puhumattakaan siitä, että pystyisin itse arvioimaan, milloin homma menee niinkuin pitäisi ja milloin ei. Lisäksi tutustumiskäynti Tammisaareen näyttää olevan vaakalaudalla. Työvoimapulan vuoksi seuraava käynti järjestetään vasta 28.11., eli viikkoa ennen laskettua aikaamme. Ottivat vielä yhteystietoni ylös siltä varalta, että tämäkin kerta joudutaan perumaan. Ja valistunut arvaukseni on, että tutustumiskäynnit ovat ensimmäinen, mistä tingitään irtisanoutumisten toteutuessa. Kätilö lohdutti, että pärjäämme varmasti ilman käyntiäkin (mitä sinänsä en epäile), mutta olisihan se toki ollut mukava päästä kuulemaan etukäteen esim. Tammisaaressa tarjolla olevista vaihtoehtoisista kivunlievitysmenetelmistä. No, parempi silti, että irtisanoutumisten toteutuessa keskittävät taloon jäävien kätilöiden energian itse synnytysten hoitamiseen. Vaikka kieltämättä harmittaisi, jos tutustumiskäynti jäisi väliin. Joillekin on sen lisäksi vieläpä tarjottu mahdollisuus myös henkilökohtaiseen keskusteluun.

Kätilön mukaan tutustumiskäyntien peruminen ei liity työtaisteluun, vaan siihen, että osastolla on tällä hetkellä muutenkin liian vähän henkilökuntaa. Tämä ei tietty ole lähtökohtaisesti kovin hyvä uutinen mahdolliset irtisanoutumiset huomioonottaen. Siihen kätilö ei osannut ottaa kantaa, miten irtisanoutumiset konkreettisesti vaikuttaisivat osaston toimintaan. Jos jostakin syystä joutuisin vielä äitiyspoliknikalla loppuraskauden aikaan käymään, olisi käynnille kuulemma hyvä tulla Tammisaareen. Tosin äitiyspoliklikat suljetaan ensimmäisenä työtaistelun alkaessa. Eli jos sinne jotain asiaa tulisi, olisi sen hyvä ilmetä kuukauden sisällä.

Mutta että äitiysloman (tj 7 työaamua toim. huom.) ratoksi olisi siis luvassa pikakouluttautumista kätilöksi varmuuden vuoksi. Eipähän ainakaan käy aika pitkäksi...