HUS:n hallitus päätti tänään sulkea Tammisaaren synnytysosaston. Päätös tehtiin täpärästi äänestyksen jälkeen äänin 9-8. Sulkemisen puolesta äänestivät kaikki viisi Kokoomuksen edustajaa, kaksi yliopiston edustajaa, demareiden Ilkka Taipale sekä keskustan Jukka Pihko. Tiedänpä, keitä en äänestä jatkossakaan.

Vaikka tämä suuri takaisku onkin, ei peli ole vielä menetetty. Päätöksestä tullaan tekemään valituksia, Länsi-Uudenmaan kunnat voivat päättää säilyttää synnytysosaston, se voidaan yksityistää ja eiköhän Raasepori voi vaikka erota HUS:sta ja liittyä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin. Nähtäväksi jää, miten tästä edetään.

Vielä ei siis kannata heittää kirvestä kaivoon. Tammisaaren synnytykset eivät välttämättä pääty 31.5.2010.

Sen sijaan päätös osoittaa lyhytnäköisyyttä HUS:n hallituksen jäseniltä. Erityisen pettynyt olen vajavaiseen ja puolueelliseen valmistelutyöhön, josta on kiittäminen kahta HUS:n johtoportaassa istuvaa miestä, Juha Tuomista ja Jari Petäjää. Tämänpäiväisen kokouksen esitys oli niin tarkoitushakuisesti kirjoitettu, ettei tosikaan. Taustaraporteista ja lausunnoista oli poimittu yksittäisiä lauseita irrottamalla ne asiayhteyksistään, jolloin niiden merkitys muuttui tyystin. Kokonaisselvitystä Uudenmaan synnytysten järjestämisestä ei tehty. Perustelut Tammisaaren sulkemiseksi vaihtelivat kokouksesta toiseen. Loppuviimein tärkeimmäksi perusteeksi nousivat säästöt, joiden määrästä ei ole tarkkaa selvyyttä, eikä edes varmuutta.

Vihreät tekivät kokouksessa vastaesityksen, jonka sisältö oli seuraavanlainen:

”Hallitus päättää palauttaa esityksen uuteen valmisteluun siten, että


 

Synnytystoimintojen osalta laaditaan pitkäntähtäimen kokonaissuunnitelma, joka kattaa koko HUS-alueen. Samalla käynnistetään yhteistyössä Länsi-Uudenmaan ja Lohjan sairaanhoitoalueiden kuntien kanssa (huomioiden tarvittavin osin myös rajapinnat HYKS-sairaanhoitoalueen kanssa) selvitystyö, jonka tavoitteena on laatia ehdotus resurssien tarvittavasta keskittämisestä ja optimaalisesta käytöstä alueen terveydenhuollossa, mukaan lukien synnytystoimintojen organisointi. (ja virka-ajan ulkopuolella tapahtuva operatiivinen päivystys?)


 

Tarkastelussa ja esityksessä tulee myös punnita, miten HUS-alueen hyvät, asiakaslähtöiset ja tulokselliset käytännöt saadaan levitettyä HUS-alueen kaikkiin yksiköihin mahdollisimman yhtäläinen kustannustaso huomioiden. Mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan tulee myös arvioida, voidaanko synnytysten jälkeistä imetys- ja muuta tukea vastuuttaa tehtäväksi nykyistä enemmän kuntien perusterveydenhuollon/neuvoloiden toimesta.”

 

HUS:n hallituksen enemmistö ei kuitenkaan nähnyt kokonaisselvityksen tekemistä tarpeelliseksi. Hävetkööt!

Aiheesta lisää esim. Hesarista, Hesarin toisesta artikkelista, Hoplasta ja Yleltä.

Tammisaaren synnytysosaston ylilääkäri Helena Hieta-Heikuraista lainatakseni "Suomessa ei ole toista sellaista synnytyssairaalaa, joiden synnyttäjistä 39 prosenttia tulee oma-aloitteisesti oman alueen ulkopuolelta. Kyllä se jotain kertoo meistä".