Tämä kestovaippasota alkaa saada todellisen farssin piirteitä. Lastentautiopin professori Matti Uhari puolustaa Turun kestovaippakieltoa Aamulehden haastattelussa toteamalla kestovaippojen levittävän viruksia, koska niiden imuteho ei ole riittävä. Satusetä Uhari tarinoi: "Kertakäyttövaippojen imukyky perustuu siihen, että erite tulee osaksi vaipan kudosta, eikä sitä saa sieltä pois." Tahtoisinpa nähdä sen kertakäyttövaipan, joka imaisee kakan sisäänsä niin, ettei vaipan vaihtajan tarvitse sitä nähdäkään. Samalla säästytään myös pepun pesulta. Kuinka näppärää!

Samaan hengenvetoon Uhari toteaa, ettei hänen tiedossaan ole ainuttakaan tieteellistä tutkimusta, jossa olisi vertailtu kertakäyttö- ja kestovaippojen taudinlevittämistä. Kiinnostavaa olisikin tietää, mihin hän siten väitteensä perustaa. Varsinkin, kun tällainen tutkimus on jo tehty ja sen tuloksissa todetaan, ettei kertakäyttö- ja kestovaippojen välillä ole merkittävää eroa, mitä tulee tautien levittämiseen (B. Holaday, G. Waugh, V. E. Moukaddem, J. West and S. Harshman: Fecal contamination in child day care centers: cloth vs paper diapers. American Journal of Public Health, Vol. 85, Issue 1 30-33, 1995). Luulisi aiheesta lausuntoja laukovan rohvessoorin ottavan selvää siitä tehdyistä tutkimuksista. Mutta ehkä tuossa asemassa ei sitten enää tarvitse, vaan voi laukoa mitä vaan mututuntumalta ja asiasta tietämättä...

Sivuhuomautuksena todettakoon, että samainen Uhari on todennut alkuvuonna Lääkärikeskus Mehiläisen lehdessä, ettei yli 3 kk vanhoja vauvoja tulisi yöllä syöttää lainkaan, yöimetys ei tämänikäisille ole ravinnonsaannin kannalta tärkeää, vauvan ei tulisi herätä yöllä ollenkaan, yöllä itkevää vauvaa ei tulisi ottaa syliin ja oikeastaan yli 3 kk:n ikäisen vauvan tulisi nukkua yöt läpeensä omassa huoneessaan. Ainoa vaan, että jos yöimetykset lopettaa vauvan ollessa 3 kk:n ikäinen, hupenee maidontuotanto aika nopeasti. Mutta arvatenkin Uharin mielestä 6 kk:n täysimetyssuosituksellekaan ei ole mitään perusteita.

Hieman kävi sääliksi Turun kestovaippakiellon yhtenä takapiruna häärinyttä terveystarkastaja Sinikka Holstia, joka esiintyi tänään Ylen Aamu-tv:ssä. Holsti ei enää puhunut hygieniaongelmista kiellon perustana, vaan nyt suurimman ongelman muodostaakin kestovaippojen säilytys päiväkodeissa (tämähän alkaa muistuttaa Johanna Korhosen erottamista: siinäkin perustelut vaihtuivat yhtä mittaa). Sitä en vaan ihan ymmärrä, että miten päiväkodeissa riittää tiloja säilyttää kertakäyttövaippoja (niin puhtaita kuin likaisiakin), mutta kestovaipoille ei löydy tiloja. Niitä kun ajallisesti joudutaan säilyttämään vähemmän kuin kertakäyttöisiä. Ja jos tälle linjalle lähdetään, niin on ihan perusteltua kysyä, voimmeko vaatia, että kaatopaikoilla ja maapallolla pidemmällä tähtäimellä riittää tilaa säilytellä kertakäyttövaippoja. Ainakin minusta ajatus siitä, ettei yksikään koskaan valmistettu kertakäyttövaippa ole vielä tänäkään päivänä maatunut, kuulostaa vaan aika hurjalta. Että josko turkulaisista päiväkodeista joku nurkkaus kestojen säilytykseen kuitenkin järjestyisi...

Toinen Hurstin peruste liittyi siihen, että päiväkodeissa on lapsia jopa viikon putkeen hoidossa, eikä kestovaippojen säilytys niin pitkään tai niiden peseminen päiväkodissa onnistu. Ei varmaan onnistukaan, ja uskon, että näiden lasten vanhemmat sen kyllä ymmärtävät. Epäilen kuitenkin, että tällaiset tapaukset ovat aika marginaalinen ryhmä, eikä heihin toivottavasti lukeudu kovinkaan montaa vaippaikäistä. Aamu-tv:n kestovaippajutun voi katsoa Yle Areenalta alkaen kohdasta 21:43.

Toisaalta olen iloinen, että kestovaipoista ylipäänsä keskustellaan. Erityisen iloinen olen siitä, että kestovaippoja puolustavat tahot ovat keskustelussa aika lailla poikkeuksetta esiintyneet asiallisesti ja edukseen, kun taas vastapuolen argumentointi on ontunut ja pahemman kerran.